Mobiwerk opleidingen

Opleiding touringcarchauffeur

Bijzondere momenten nét even iets specialer maken, dat is wat je doet als touringcarchauffeur. Met jouw gasten reis je naar hun vakantiebestemming, de wedstrijd van hun favoriete voetbalclub of naar een festival op het strand. Geen dag is hetzelfde, maar één ding is zeker: iedereen stapt met een glimlach jouw touringcar uit. MobiWerk voelt net als een grote familie, dat is tenminste wat wij regelmatig horen van onze mensen. Samen hard werken, maar zeker ook samen veel lol hebben – dat geeft ons energie. Lijkt dit je wat? Volg dan onze erkende opleiding tot touringcarchauffeur!

De opleiding tot touringcarchauffeur

Touringcarchauffeur word je niet zomaar. Als touringcarchauffeur heb je immers een grote verantwoordelijkheid om jouw passagiers veilig naar hun bestemming te brengen. Om met die verantwoordelijkheid om te gaan, is een goede opleiding vereist. Naast het rijbewijs D is de basiskwalificatie Code 95 vereist om beroepschauffeur te worden. De ervaren instructeurs van MobiWerk Opleidingen hebben zelf jarenlang in het touringcarvervoer gewerkt en hebben dan ook alles in huis om je klaar te stomen voor jouw nieuwe baan als touringcarchauffeur!

Duur 3 - 4 maanden
Opleidingstype MBO-2
Taal Nederlands

Touringcarchauffeur worden

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding omvat drie theorie-examens en drie praktijkexamens. Heb je het eerste theorie-examen gehaald, dan kun je meteen beginnen met de praktijklessen.

Theorie

Het theoretisch gedeelte van de opleiding tot touringcarchauffeur bestaat uit de volgende onderdelen:

Verkeer en techniek (RV1)
In dit onderdeel leer je alles wat je moet weten over verkeersregelgeving, verkeersinzicht en voertuigtechniek. Het examen RV1 bestaat uit 50 meerkeuzevragen, waarvan je er minstens 40 juist moet beantwoorden.

Administratie (V2D)
In dit onderdeel worden veiligheidsaspecten, milieuaspecten, de Arbeidstijdenwet, het Arbeidstijdenbesluit Vervoer en alle relevante bepalingen in de vervoerswetgeving behandeld. Het examen V2D bestaat weer uit 50 meerkeuzevragen, waarvan je er minstens 40 juist moet beantwoorden.

Cases (V3D)
Dit onderdeel gaat ook over administratie en heeft betrekking op het vakbekwaamheidstraject Code 95. Het examen V3D bestaat uit drie cases van elk 15 vragen met betrekking tot het vak van beroepschauffeur. Van de 45 meerkeuzevragen dien je er minstens 36 juist te beantwoorden.

De lesstof leer je door middel van zelfstudie. Hoe je dat doet, kies je zelf: je kunt hiervoor lesboeken in bruikleen krijgen, maar je kunt ook kiezen voor e-learning of zelfs voor een combinatie van beide. Daarnaast kun je gebruik maken van online examenoefeningen en word je ondersteund door onze instructeurs. Voor elk examen krijg je een extra theorieles van één van onze instructeurs, waarin de lesstof en het examen uitvoerig worden besproken en extra uitleg of toelichting kan worden gegeven.

Praktijk

Gemiddeld heb je 40 rijlesuren nodig om helemaal klaar te zijn voor het praktijkexamen. De rijlessen worden in blokken van 2 tot 3 uur ingepland. Houd er rekening mee dat je in ieder geval twee tot drie dagen per week beschikbaar dient te zijn voor de rijlessen.

Het praktijkgedeelte van de opleiding tot touringcarchauffeur bestaat uit de volgende examens:

Praktische toets
Tijdens de praktische toets wordt in het kader van de Code 95 onder meer getoetst op het veilig vervoeren van bagage, beroepshouding en de omgang met passagiers.

Toets besloten terrein
In dit examen moet in het kader van de Code 95 een aantal bijzondere verrichtingen gedaan worden op een afgesloten terrein, zoals vooruit en achteruit manoeuvreren volgens een aangegeven parcours en parkeren op een aangewezen plek.

Praktijkexamen rijbewijs D
In het praktijkexamen wordt onder andere getoetst op voertuigcontrole, verkeersgedrag tijdens de rit, voertuigbeheersing en professioneel rijgedrag. Voorafgaand aan het praktijkexamen moet je medisch goedgekeurd zijn door een bedrijfsarts of gecertificeerde arbodienst.

Nascholing Code 95

Als professioneel touringcarchauffeur ben je verplicht tenminste 35 uur nascholing te volgen om te voldoen aan de Europese Richtlijn Vakbekwaamheid (Code 95). Om de Code 95 op je rijbewijs te behouden, dient de nascholing elke vijf jaar te worden herhaald. MobiWerk Opleidingen is door het CCV gecertificeerd om de nascholing in het kader van de Code 95 aan te bieden. Ook daarvoor ben je dus bij ons aan het juiste adres!

Aanmeldformulier