Wendy

Werken als beveiliger

Wendy (26) werkte al zo’n 5 jaar als caissière in de plaatselijke supermarkt, maar merkte dat ze toe was aan iets anders. Op een dag raakte ze aan de praat met de beveiliger in de supermarkt, die haar vertelde over een groot festival waar hij de backstage beveiliging mocht doen. De verhalen van de beveiliger maakte Wendy nieuwsgierig. Geen enkele dag was voor hem hetzelfde, hij maakte van alles mee. Ze besloot eens wat rond te neuzen voor vacatures. Na wat uurtjes googlen kwam ze bij Mobiwerk uit. De vacature aspirant beveiliger sprak haar aan in een impulsieve bui besluit ze een sollicitatie de deur uit te sturen. Het gesprek gaat goed en ze wordt aangenomen. 

Inmiddels heeft Wendy een MBO-opleiding Beveiliger 2 op zak en is ze al een paar maanden aan het werk. “De opleiding was uitdagend en interactief. We kregen naast de theorie ook verschillende trainingen op het gebied van gastvrijheid en zelfverdedigingstechnieken. Daardoor voel ik me nu zekerder om mensen tijdens mijn werk aan te spreken als ze de veiligheid op locatie in gevaar brengen”. 

Op dit moment werkt Wendy als beveiliger in een supermarkt in Rotterdam West. “Ik let goed op alle klanten in de winkel. Er is in deze supermarkt namelijk vaak sprake van diefstal. Ik pak verdachte signalen op en benader klanten als ik ze producten zie stelen”. Het is voor een beveiliger zoals Wendy van belang om in moeilijke situaties het hoofd koel te houden. Als klanten agressief of boos worden, is het belangrijk dat ik ze op een beleefde toon blijf aanspreken, zodat de andere er ook zo weinig mogelijk onrust van ervaren” 

“Ik ben eigenlijk de hele dag bezig met mensen. Als beveiliger zorg je er niet alleen voor dat de veiligheid op locatie wordt gewaarborgd, maar ook dat de klant voorop komt”. 

Wat ze minder leuk vindt aan haar baan? “Dat vind ik een lastige” vertelt Wendy bedenkelijk. “Soms is er onenigheid en kan het niet worden opgelost. Klanten kunnen dan boos worden of onredelijk worden. Daarom is het wel belangrijk dat je stevig in je schoenen staat en het je niet persoonlijk aantrekt.” Wendy is niet bang om mensen aan te spreken. “Vaak is het gewoon een kwestie van doen”. Ook in onveilige situaties houdt ze het hoofd koel. “Het allerbelangrijkste voor een beveiliger is om te blijven communiceren met mensen, zodat ze zich gehoord voelen”. 

De grootste misvatting die mensen hebben over het werk als beveiliger is volgens Wendy dat mensen ten onrechte denken dat het werk saai is. Wendy vertelt dat haar werk juist heel afwisselend is. “Geen dag is hetzelfde. Als beveiliger maak je van alles mee. Daardoor vliegt je dag voorbij”. Als beveiliger kun je aan de slag in de supermarkt, in de tram of bij verschillende bedrijfspanden. Binnenkort mag Wendy de beveiliging doen op een groot muziekfestival in de stad. “Daar heb ik heel veel zin in.  Ik kom als beveiliger echt op plekken waar ik nog nooit eerder ben geweest”. 

De afwisseling tussen zelfstandig werken en met een team werken vindt Wendy erg leuk. “In de supermarkt ben ik vaak alleen aan het werk als beveiliger. Hierdoor heb ik veel verantwoordelijkheid, wat mijn baan erg uitdagend maakt. Bij een groot evenement of op een muziekfestival werk ik samen met collega’s. Dat is vaak een gezellige boel.” 

Wendy is erg blij dat ze de overstap heeft gemaakt. Ze haalt veel voldoening uit haar baan. “Ik zit helemaal op mijn plek en zou voor geen goud iets anders willen doen.” Ze vindt het ook erg fijn dat alles goed geregeld is, zoals haar CAO en haar pensioen. “Ik hoef me geen zorgen te maken over mijn toekomst. Dat vind ik een veilig idee”. 

Wil jij net als Wendy aan de slag als beveiliger? Bekijk dan hier onze actuele vacatures!